Realizat de Teamnet Dedalus, www.teamnet-dedalus.ro

0244-53.77.11

CENTRALA   SPITAL

Recoltarea probelor de sange
In vederea recoltarii probelor de sange, nu este indicat consumul de alimente sau lichide indulcite, trebuie evitat efortul fizic consistent. 
Este permis consumul de apa sau ceai neindulcit. 

Pentru exudat faringian sau exudat lingual, pacientul nu trebuie sa con3.pngsume alimente si/sau lichide in dimineata zilei in care se prezinta la recoltare, nu se va spala pe dinti. Testul se efectueaza inaintea inceperii tratamentului cu antibiotice sau la un interval suficient de timp dupa incetarea tratamentului antibiotic (in functie de recomandarea medicului)

Probele de urina
Proba de urina se recolteaza dupa o igiena riguroasa. Proba se recolteaza intr-un recipient specific, steril care poate fi procurat in general de la orice farmacie. Recipientul steril se deschide doar in momentul recoltarii probei, nu inainte. 
In cazul probei de urocultura, aceasta se va lua din prima urina de dimineata, si anume, din jetul din mijloc. Imediat dupa recoltare, recipientul va fi inchis cat se poate de repede pentru a nu contamina proba.
Atentie! Testul se efectueaza inaintea inceperii tratamentului cu antibiotice sau la un interval suficient de timp dupa incetarea tratamentului antibiotic (in functie de recomandarea medicului).

Coprocultura
Proba se recolteaza in recipient specific, cu mediu de cultura, recipient ce poate fi procurat de la farmacie, recipient ce trebuie pastrat la rece pana la recoltare. Se recolteaza pe varful lopetelei recipientului, o proba din materiile fecale. Este recomandat ca proba sa provina din materiile fecale emise in dimineata zilei in care se va aduce proba la laborator.

Proba se poate pastra la temperatura scazuta (in frigider - pe usa frigiderului) pana la predarea ei.
Atentie! Proba se efectueaza inaintea inceperii tratamentului cu antibiotice sau la un interval suficient de timp dupa finalizarea tratamentului antibiotic (in functie de recomandarea medicului).

Ecografie abdomen superior
Se recomanda evitarea consumului de alimente cu 3 sau 4 ore inainte de ora programarii, iar in ziua precedenta, se vor evita consumarea alimentelor care fermenteaza si a bauturilor carbogazoase.

Examene de urina si parazitologie
Sumarul de urina se recolteaza primul jet de urina din dimineata zilei respective direct in recipient dupa o igiena riguroasa cu apa si sapun.

Examen coproparazitologic
Este de prefarat ca proba recoltata sa fie din ziua respectiva, iar daca acest lucru nu este posibil, aceasta se va pastra la temperatura scazuta (pe usa frigiderului) pana la predarea ei (in maxim 24 ore).