Click aici pentru a accesa Serviciile Online - Portal Medical!

Vaccinarea antigripală.

Un deziderat la fel de important pentru sănătatea gravidei și a nou-născutului

 

În prima raportare a cazurilor de gripă din acest sezon, Institutul Național de nătate Publică ne informează în data de 15 octombrie faptul că, la nivel național, num ărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRSși pneumonii) a fost de 47.900, în creștere comparativ cu anul trecut, cu privire la săptamâna 4-10 octombrie.

Avertizarea nu este singulară. La nivel internațional este semnalat pericolul reprezentat de neglijarea vaccinării antigripale în contextul pandemic actual. Astfel, OMS Europe a declanșat o campanie de conștientizare a gripei care promovează vaccinarea în rândul grupurilor la risc, din cauza îngrijorării unei potențiale circulații “twindemice”: gripa + COVID -19 .

Semnale din țări europene vin să confirme această predicție, având în vedere că evaluările preliminare indică posibilitatea unui sezon sever, mai ales pentru persoanele în vârsta si persoanele cu sistem imunitar slab, ceea ce ar conduce la o presiune suplimentară pe sistemul sanitar. În acest sens, sunt propuse campanii populaționale de conștientizare a pericolului reprezentat de gripă.

Având în vedere acest context, Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România și Societatea Națională de Medicina Familiei consideră important să reamintească profesioniștilor medicali implicați în monitorizarea sarcinii să continue respectarea principiilor și recomandărilor standard în sarcină, care includ vaccinarea antigripală, așa cum este de altfel statuat în Metodologia Efectuării Consultației Prenatale, aprobată de Ministerul Sănătății in anul 2021 .